Sparekassen Vendsyssel

Forældrekøb

Hvad er et forældrekøb?

Skal dit barn flytte hjemmefra? Og er det svært at finde en god lejebolig med attraktiv beliggenhed til en overkommelig pris? Så kan et forældrekøb være en god løsning.

Hvad er et forældrekøb?

Se filmen, der kort forklarer mulighederne og fordelene ved et forældrekøb.

At købe en bolig til sit barn er egentlig ikke så kompliceret, som det måske kan lyde. Et forældrekøb betyder faktisk, at du køber en ekstra bolig til dig selv, som du så udlejer til dit barn.

Trygge rammer for dit barn og fornuftig husleje
Et forældrekøb kan være med til at skabe stabile og trygge rammer for dit barn, der starter et nyt kapitel af sit liv. Når dit barn lejer en bolig af dig, er der også mulighed for at få boligsikring - som er en støtte fra det offentlige. Er boligen stor nok, kan dit barn fremleje et værelse til en ven eller studiekammerat.

Når du skal låne penge til et forældrekøb
På samme måde som, når du køber boligen til dig selv, kan du fx finansiere en forældrekøbsbolig med et realkreditlån - ligesom det også er muligt at bruge eventuel friværdi i din egen bolig, eller hvis du har en opsparing. Finansieringen af forældrekøbet kan altså sammensættes på flere måder.

Skattemæssige forhold og regler
Der kan være forskellige skattemæssige fordele ved et forældrekøb afhængig af den ordning, du vælger. Der er tre muligheder at vælge imellem: virksomhedsskatteordningen, kapitalafkastordningen og personskatteordningen.  Tal med en revisor om mulighederne, så I sammen kan finde den løsning, der passer bedst til din økonomi.

Når boligen skal sælges
Når boligen skal sælges, skal du være opmærksom på, at du bliver beskattet af en eventuel fortjeneste, hvis den er steget i værdi, fordi du ikke selv har boet i boligen. Du kan også vælge at sælge den til dit barn til 15% under den offentlige vurdering.

Omvendt forældrekøb
Et omvendt forældrekøb betyder, at du køber en bolig og lejer den ud til én eller begge af dine forældre. Det kan eksempelvis være, at de ønsker en bolig tættere på børn og børnebørn, en lavere en husleje eller få frigivet en eventuel friværdi i egen bolig. Mulighederne og vilkårene er de samme som ved almindeligt forældrekøb.

Tag os med på råd
Overvejer du at købe en bolig til dit barn? Så tag os med på råd ? også før du har fundet boligen. Så kan vi sammen finde den løsning, der passer bedst til dig og dit barn.

Gode råd om forældrekøb

lime_pilUndersøg om du må leje boligen ud

lime_pilLav en skriftlig lejekontrakt og fastsæt huslejen efter markedslejen og i forhold til
   huslejenævnets bestemmelser

lime_pilFå hjælp af en revisor til, hvilken skatteordning, der er mest fordelagtig for dig

lime_pilUndersøg om dit barn har mulighed for at få boligsikring

lime_pilAftal på forhånd, hvem der skal stå for vedligeholdelse af boligen

lime_pilOvervej om du har friværdi i din bolig, som du vil bruge til forældrekøbet

lime_pilFå hjælp af din rådgiver til, hvordan finansieringen sammensættes

lime_pilOvervej den økonomiske risiko

Mere information om forældrekøb
Hvis du vil vide mere om forældrekøb, kan du kontakte din rådgiver via telefon og e-mail.

Totalkredit

totalkredit-x2 137x109

Læs meget mere på www.totalkredit.dk
 
Hvis du allerede har et lån fra Totalkredit, kan du logge ind på din netbank og se det.
Netbank