Sparekassen Vendsyssel

Afdragsfrihed er 'billigt', men måske for dyrt!

Renten på boliglån er historisk lav, og derfor handler det nu for mange om at få valgt eller lagt om til det helt rigtige lån. Men udvalget af låntyper er stort, og man bør derfor vælge med omhu. Sådan lyder det fra Sparekassen Vendsyssel, der anbefaler, at man særligt er opmærksom på afdragsfrihed.

Det er ikke kun den lave rente, man skal tage højde for, når man optager et boliglån. Renten er kun facaden, og bag facaden gemmer de enkelte låntyper på forskellige egenskaber, der kan have betydning for eksempelvis indfrielse af lånet ved et hussalg eller mulighederne for låneomlægning, når renten stiger eller falder.

Afdragsfrihed kan være et for dyrt tilvalg

Med et afdragsfrit lån får man mulighed for i en periode på op til 10 år ikke at skulle afdrage på lånet. Det er således kun renter og administrationsbidrag, der skal betales, mens restgælden ikke nedbringes i perioden.

"Tilvalg af afdragsfrihed var tidligere en god idé, hvis du havde et andet og dyrere lån, men da prisen for at benytte afdragsfrihed er steget gennem de seneste år, er det ikke længere en selvfølge. Det er vigtigt at kigge nøje på den konkrete økonomi for at vurdere, om det er hensigtsmæssigt at inddrage afdragsfrihed på boliglånet", udtaler boligchef i Sparekassen Vendsyssel Anders Pedersen.

Muligheder, når afdragsfriheden udløber

Hvis din økonomiske situation tillader det, er der i udgangspunktet tre muligheder, når afdragsfriheden på Totalkredit-lånet udløber:

lime_pil Du kan fortsætte som planlagt og begynde at afdrage på din gæld.
lime_pil Hvis din økonomiske situation tillader det, kan du omlægge til et nyt 30-årigt lån
    med afdrag - det giver typisk 10 år mere til at afdrage på gælden, og det gør, at
    ydelsen ikke stiger så meget.
lime_pil Du kan lægge om til et nyt lån med fornyet afdragsfrihed, hvis din økonomiske
    situation tillader det, og din bolig ikke er overbelånt.

Tal med os

"Det er helt individuelt, hvilken løsning der er bedst. Derfor er det vigtigt, at du kommer ned og taler med os", siger Anders Pedersen.