Sparekassen Vendsyssel

Få pengene op af skuffen

Spørger man Sparekassen Vendsyssels investeringschef, Tage Thomsen, kan du opdele dine penge i tre kommodeskuffer: Den øverste til den daglige økonomi, altså penge du bruger hver dag. Den midterste til ønsker og drømme inden for nærmeste fremtid - f.eks. en ny bil, en rejse til USA eller et nyt tag. Den nederste er den skuffe, man nærmest aldrig bruger. Det er altså de penge, der er tilovers, når de daglige gøremål og kortsigtede planer er dækket ind.

Købekraften svinder
Især den nederste portion er penge, som man burde investere, ellers mister de købekraft, fortæller Tage Thomsen: "Mange mennesker har en god portion penge stående i banken, som faktisk mister værdi, da de jo står til en rente, der nærmest er lig nul."

Ifølge Danmarks Statistik har hver dansker i gennemsnit 150.000 kr. stående i banken. Det betyder, at der rundt omkring i de danske banker står 847 mia. kr., som altså lige så stille står og mister købekraft.

Sov trygt
Tage Thomsen råder derfor folk til at kigge deres kommoder igennem og overveje, om de ønsker at investere en portion penge fra skuffe 2 eller 3. "Vi rådgiver altid ud fra formueforhold, planer, temperament og ikke mindst risikovillighed. Man skal jo kunne sove trygt om natten," siger han.

Et godt mix
Netop tryghed og enkelhed er nøgleordene i Sparekassen Vendsyssel og inves-teringsforeningen Sparinvests Mix-koncept. Her handler det om vedligeholdelsesfrie investeringer, hvor man kan vælge blandt tre Mix-investeringer alt efter sin risikovillighed: lav, mellem eller høj risiko.

I en investeringsforening investerer du sammen med andre. Derved kan du sprede dine investeringer over hele verden og opnå fordele, der ellers kan være vanskelige at få på egen hånd. Det er både for dig, der ønsker at investere 10.000 kr. eller dig, der har en halv million til investeringer. Dit udbytte bliver automatisk indberettet til SKAT.

Støv af
"Det er samme princip som med ens pensionsopsparing. Ens frie opsparing bliver passet og plejet i en pulje, i stedet for at pengene ligger og samler støv på kontoen," fortæller Tage Thomsen. Investeringerne bliver bredt ud på mange forskellige aktier, statsobligationer, realkreditobligationer og virksomhedsobligationer fra hele verden via andre investeringsforeningsafdelinger.

Kom ud af busken
Ønsker man at plukke af sin investering, er det også nemt. "Du kan nemt sælge noget af din investering til markedspris, hvis du har brug for ekstra penge på et tidspunkt," siger Tage Thomsen, der samtidig lægger vægt på, at vedligeholdelsesfrie investeringer dog også skal inspiceres:

"Sørg for at mødes med din bankrådgiver én gang om året. Så kan du få ryddet op i dine pengesager, få sorteret hist og pist og få undersøgt, hvad du kan undvære lige nu, så du holder din købekraft ved lige," slutter Tage Thomsen.