Sparekassen Vendsyssel

Gør sommerhuset klar til en ny sæson

Mange sommerhusejere bruger påsken til den første tur i sommerhuset efter en lang vinter. Og det er en god anledning til at gå sommerhuset efter i sømmene. Hvis huset har taget skade vinteren over, skal det nemlig udbedres hurtigst muligt, og forsikringen skal have besked, lyder rådet fra Sparekassen Vendsyssel og Privatsikring.

Foråret er for alvor begyndt at vise sine tegn, og der er så småt kommet gang i sommerhuskvarterene rundt om i landet. Det betyder også, at det er tid til at give sommerhuset et grundigt forårstjek, så det er klar til en ny sæson. Selvom vinteren har været mild i år, kan den godt have sat sine spor i form af frost-, storm- eller vandskader. Og jo før skaderne opdages og udbedres des bedre.

"Selvom de fleste tager i sommerhus for at slappe af, så er tiden til at give huset et grundigt eftersyn godt givet ud. Skader efter frostvejr eller vinterstorm skal udbedres hurtigst muligt. Hvis for eksempel en skjult vandskade får lov til at ligge og ulme, kan den danne skimmelsvamp - og det kan udvikle sig til en rigtig dyr fornøjelse. Desuden kan du forebygge mange skader fremadrettet ved at vedligeholde dit sommerhus løbende," siger Helle S. Sørensen, forsikringschef i Sparekassen Vendsyssel.

Hvis man har taget de rette forholdsregler og lukket sommerhuset korrekt ned til vinteren, så er der dog stor sandsynlighed for, at sommerhuset er sluppet helskindet gennem både storm, regn og frost. Men uheldet kan alligevel have været ude, og så gælder det om at reducere skadens omfang:

"Opdager du en skade, skal du først og fremmest forsøge at begrænse skaden selv eller ved at kontakte en håndværker. Herefter skal du ringe til din forsikring. Anmeldelsen skal bare ske hurtigst muligt efter, at du har opdaget skaden," siger Helle S. Sørensen og råder samtidig sommerhusejere til altid at følge et par gode råd om blandt andet at lukke vandet og tømme vandrør, inden man lukker sommerhuset ned for vinteren.

Gode råd til at tjekke sommerhuset efter vinteren

1. Undersøg, om vandlåsen er tilstoppet.

2. Åbn langsomt for vandet, så du ikke risikerer at gøre eventuelle skader større.

3. Gennemgå og afprøv de elektriske installationer.

4. Tjek huset udvendigt for utætheder og sprækker fx i fundamentet.

5. Tjek taget for utætheder, revner eller afblæste tagsten. Husk også skorstenen.

6. Fjern snavs og skidt fra tilstoppede tagrender og nedløbsrør. Undersøg
    efterfølgende, om de er utætte eller gået fra i samlingerne ved at hælde vand i
    dem.

7. Tjek vinduer og døre for revner i sokkel, og om de lukker tæt, smør evt.
    hængsler.

8. Tjek træværk på fx vinduer og døre for fugt og råd.

9. Undersøg grunden for væltede træer eller rådne grene, som bør fjernes.