Sparekassen Vendsyssel

Hvor skal ungerne bo?

Der kommer en dag, når ungerne vil flytte hjemmefra. Den dag kommer spørgsmålet om bolig for alvor op. For hvad skal børneværelset skiftes ud med?

Børneværelset kan blive til kollegieværelset eller lejelejligheden. Men det kan også blive en lejlighed, som forældrene har købt. Det som kendes som et forældrekøb.

Faktisk kan det gå hen og blive en tryg og god måde at hjælpe børnene på vej ud i livet.

Ved forældrekøb køber man egentlig bare en ekstra bolig og lejer den ud til sit barn. Barnet betaler så husleje, og med tiden kan barnet købe boligen på fordelagtige vilkår, hvis barn og forældre ønsker det.

Der er flere gode grunde til, at et forældrekøb kan være den helt rigtige løsning:

lime_pilDet kan ofte være svært at finde for eksempel et kollegieværelse eller en god lejebolig,
   når barnet skal flytte hjemmefra.

lime_pilDit barn har mulighed for at søge om boligsikring, som er en hjælp til huslejen fra det
   offentlige, når man bor til leje.

lime_pilEr det en større bolig, er det muligt for barnet at supplere sine indtægter ved at fremleje
   et værelse for eksempel til en god ven eller studiekammerat.

lime_pilHuslejen vil ofte være lavere, end hvis dit barn køber eller lejer boligen selv.

lime_pilDu betaler ikke ejendomsværdiskat, når din ejerbolig lejes ud - og der kan også være
   andre skattefordele ved et forældrekøb, afhængigt af, hvilken skatteordning du vælger.

"Forældrekøb kan måske virke lidt kompliceret, men i virkeligheden er det ikke så svært. Vores rådgiver kan hjælpe, og så er det også fornuftigt at tale med en revisor om, hvilken skattemæssig løsning, der passer en bedst", siger Anders Pedersen, boligchef i Sparekassen Vendsyssel.

At låne penge til et forældrekøb er ikke anderledes end at låne til enhver anden ejerbolig. Man kan finansiere forældrekøbet på almindelige vilkår - for eksempel med et realkreditlån. Og det kan også være, at der er friværdi eller en opsparing, som kan bruges.

"Selvfølgelig skal økonomien være sådan, at der er råd til det, men det er netop det, vi skal tage en snak om. For mig at se er forældrekøb en mulighed, som er værd at overveje at vende med sin rådgiver, især hvis barnet har svært ved at finde et kollegieværelse eller finde et andet sted at bo", siger Anders Pedersen.

Hvis man på et senere tidspunkt vil sælge forældrekøbsboligen, skal man typisk betale skat af gevinsten, hvis ejendommen er steget i værdi, da du som forælder ikke selv har boet i boligen. Det kan også være, at barnet gerne selv vil købe boligen - og så kan man faktisk, som forælder, sælge den til sit barn 15 pct. under den offentlige vurdering.

"Vi vil gerne hjælpe familien med at komme i gang og tale tingene igennem, så det bliver en god oplevelse", siger Anders Pedersen.